Podľa výnosu vydaného ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom pôdohospodástva Slovenskej republiky platného od 1. 2. 2008 uvádzame zoznam alergénov:
1. Obilniny obsahujúce lepok (pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut a výrobky z nich)
2. Kôrovce a výrobky z nich.
3. Vajcia a výrobky z nich.
4. Ryby a výrobky z nich.
5. Arašidy a výrobky z nich.
6. Sójové zrná a výrobky z nich.
7. Mlieko a výrobky z neho.
8. Orechy - mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, kešu, pekanové orechy, para orechy, pistácie, makadamové orechy a queenslandské orechy a výrobky z nich.
9. Zeler a výrobky z neho.
10. Horčica a výrobky z nej.
11. Sezamové semená a výrobky z nich.
12. Oxid siričitý a siričitany v koncentráciách vyšších ako 10mg/kg alebo 10 ml/l vyjadrené ako SO2.
13. Vlčí bôb a výrobky z neho.
14. Mäkkýše a výrobky z nich.
Alergény č. 2, 3, 4, 6, 12, 13, 14 sa v našich pokrmoch a pochúťkach v žiadnom prípade nevyskytujú.